Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), arşiv niteliğinde bir çalışmaya imza atarak, Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında 4 ciltlik “maarif külliyatı” hazırladı. MEB Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci editörlüğünde Muzaffer Fehmi Şakar ile Nuri Güçtekin tarafından hazırlanan külliyatta, Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra hazırlanan ilk müfredat programları yer alıyor. Külliyat çalışması kapsamında Kültür Bakanlığı işbirliğiyle bir sergi de düzenlenecek. Külliyatta şu kitaplar yer alacak:
-Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul Marif Arşivi Rehberi
-Türk Maarifinin Tarihi Kaynakları 1: İlk Mektepler, Köy Mektepleri ve Köy Muallimi Mektebi Müfredat Programları (1924-1926)
-Türk Maarifinin Tarihi Kaynakları 2: Lise Birinci ve İkinci Derece Mektepleri, İmam ve Hatip Mektebleri
-Cumhuriyet mekteplerinde müdüriyet teftişi: kandilli kız lisesi tatbikatı (1924-1926)
100 YIL SONRA BİR İLK
Eserde Cumhuriyet Dönemi’nde 1924-1925 ders yılından itibaren tatbik edilmeye başlanan ilk, orta ve lise kademesindeki tüm okulların müfredat programları, gerekçeleri ve tadilatlarıyla beraber 100 yıl sonra ilk kez toplu ve tıpkıbasım olarak bir arada neşrediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin eserin sunuş yazısında, ”Böylece şimdiye kadar eski Türkçe olduğundan üzerinde akademik çalışma yapılamayan ya da sadece ders cetvelleri verilerek maalesef hak ettiği değeri görmeyen müfredatlar gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu eser, Türk eğitim tarihi açısından büyük bir boşluğu dolduran, ana kaynak niteliğinde önemli bir referans olacaktır” diye yazdı.
KÖKLÜ GEÇMİŞ GÜÇLÜ GELECEK
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne de atıfta bulunarak ”Köklü geçmiş, güçlü gelecek anlayışıyla eğitimde zamanın ruhunu yakalayarak çocuklarımızı zihni açık, ufku geniş, millî ve manevi değerlerle donanmış, bilgiye ve çağın gerektirdiği becerilere sahip, erdemli ve yetkin bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
EŞSİZ BİR KAYNAK
Eser, Cumhuriyet Dönemi’nde dersler, müfredatlar, programlar ve öğretmenlerin durumu gibi pek çok konuda Türk eğitim literatürüne yeni bilgiler sunarak, dönemsel karşılaştırmalar için de önemli bir model oluşturacak. 1924 müfredatları, Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim ve kültür alanında gerçekleştirdiği ilke ve inkılapların en somut örneklerini gösterdiği gibi Türk maarif tarihi araştırmaları açısından da değerli bir kaynak niteliği oluşturuyor.
TEFTİŞ DEFTERLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Bakan Tekin sunuş yazısında ”Cumhuriyetin ilanını müteakip yıllarda yayımlanan tamim gereğince Müdüriyet Teftişi adıyla 5 Ocak 1924 tarihinden itibaren tüm okul müdürleri tarafından tutulması zorunlu olan “Müdürlere Mahsus Teftiş Defteri” uygulaması, Türk Eğitim Tarihi alanında şu ana kadar pek bilinmeyen bir uygulamadır. 31 Mart 1926’ya kadar devam eden bu teftişle hem yeni müfredatın tatbiki değerlendirilmiş hem de öğretmenlerin ders ve mesleki bilgisi yanında yeterlilikleriyle ilgili önemli bilgi ve belgeye yer verilmiştir” bilgisini de verdi.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025